Retailer in de kijker: Salling Group Denemarken

Salling Group is de op één na grootste detailhandelaar in Denemarken, met een marktaandeel van 32,5%. Het bezit verschillende winkelketens: Netto, Føtex, Bilka en Salling. Al deze ketens opereren uitsluitend in Denemarken, met uitzondering van Netto, de supermarktketen die is uitgebreid naar Duitsland, Polen en Zweden.
Oprichter is Herman Salling met de supermarkt Jysk Supermarked in 1960 dat Dansk Supermarked werd toen Salling in 1964 de samenwerking aanging met de A.P. Moller-Maersk Group. Op 1 juni 2018 veranderde Dansk Supermarked de naam in Salling Group.

Føtex
In 1960 opende Herman Salling zijn eerste supermarkt, via zijn bedrijf Jysk Supermarket. Het was een nieuw soort winkel voor Denemarken. Het idee achter deze winkel was om zowel voedsel als textiel onder één dak te leveren. Ondanks het feit dat Føtex de oudste winkel in de Dansk Supermarked Group is, bleef de formule groeien. In 2007 besloot het bedrijf om een Føtex-winkel te openen, die alleen kwaliteitsvoedsel aanbiedt. Tegenwoordig zijn er 88 Føtex-winkels in heel Denemarken. Herman Salling wilde zijn onderneming naar Europa uitbreiden, dus ging hij op zoek naar partners.

De geboorte van Bilka
In 1970 gaf Danish Supermarked de Denen de eerste discountwinkel in Denemarken – Bilka. Na de opening van de winkel kwamen dagelijks meer dan 50.000 mensen op bezoek. Vanaf 1970 werden de klanten meer en meer prijsbewust. Sommigen hadden zelfs extra vriezers bij zich thuis, zodat ze meer goederen bij de discountwinkel konden kopen. Het idee voor de oprichting van Bilka ontstond na het bezoek van Herman Salling aan West-Duitsland. Daarna slaagde hij erin zijn partner, de scheepsmagnaat Mærsk Mc-Kinney Møller, ervan te overtuigen dat hypermarkten de weg vooruit waren.

De lancering van Netto
In 1981 werd in Denemarken de eerste winkel van de kortingsupermarktketen Netto geopend. Het bedrijf breidde zich later uit naar Frankrijk, Duitsland i.s.m. Edeka, Polen, Zweden i.s.m. ICA en het Verenigd Koninkrijk i.s.m. Sainsbury. Netto is het enige bedrijf dat buiten Denemarken is uitgebreid.

Omvang Salling Group
De winkelketens van Salling Group zijn:

  • Netto – kortingsupermarkten: 500 winkels
  • Føtex – grote supermarkten (met veel non-food items): 88 winkels
  • Bilka – hypermarkten: 18 winkels
  • Salling – warenhuizen: 2 warenhuizen

Wat houdt zakendoen met de Salling Groep in?
Zakendoen met de Salling Group gebeurt altijd in een hele prettige sfeer; de organisatie is toegankelijk en benaderbaar en dat past in de Deense cultuur. Salling Group wil graag schakelen: ze denken met je mee, durven risico te nemen en gaan graag de uitdaging met je aan. Binnen de Salling Group bestaan twee inkooporganisaties: Bilka en Føtex die samen één inkooporganisatie vormen en Netto. Wil je zakendoen met de overkoepelende Salling Group, dan moet je beide wegen bewandelen. De Deense cultuur ligt dicht bij de Nederlandse handelscultuur: open, direct en resultaat gedreven. Dit maakt dat zakendoen met de Salling Group soepel verloopt.

Waarom wilt u bij Salling Group zakendoen?
De Salling Group bestaat nog niet zo lang en naast de supermarkten hebben ze ook de Salling warenhuizen. Het is een groot bedrijf, omvat bijna 33% van de markt en staat bekend om de kwaliteit. Salling Group heeft goede referenties in de markt en het grote voordeel is dat zakendoen laagdrempelig is vanwege de handelsmentaliteit. En daarin schuilt een van de belangrijkste redenen: doordat Salling een open cultuur heeft en open staat voor buitenlandse leveranciers, is de kans groter dan gemiddeld om snel en succesvol slagen te kunnen maken.

Tips

  • De Denen zijn een tolerant volk en kennen weinig taboes. Ze hebben verder een aparte, droge humor en zijn vaak ironisch. De Denen lijken veel op de Nederlanders – meer dan bijvoorbeeld de Duitsers en Belgen;
  • Overdrijf niet met de aanprijzing van uw product of dienst, vaak leidt het alleen tot wantrouwen. Wees eerlijk over uw product, dus ook over de eventuele zwakke kanten;
  • Tijdens besprekingen zijn de Denen vaak zeer zakelijk en is er geen ruimte voor ‘social talk‘;
  • Investeer in een goede persoonlijke relatie met uw potentiële zakenpartner in Denemarken door middel van bezoeken e.d..

Wilt u ook met succes exporteren naar Denemarken?
Export Partner heeft onlangs voor een opdrachtgever, een Nederlandse producent, zaken gedaan met de Salling Group met zeer positieve ervaringen: de gesprekken verliepen soepel en beide organisaties kwamen snel tot overeenkomst om een aantal verschillende producten op te nemen in het assortiment. Bent u benieuwd naar zakendoen met de Denen en ziet u kansen voor uw producten of diensten? Neem dan contact op met Export Partner.

Succes en plezier in Denemarken! Ofwel: Succes og fornøjelse i Danmark!