Update: How to survive the Brexit?

Succesvol blijven of worden in export naar de VK
Het Verenigd Koninkrijk (VK) wil de Europese Unie (EU) op 29 maart 2019 verlaten. Het VK en de EU hebben onderhandeld over de voorwaarden voor deze zogeheten Brexit. En ze praten nog verder over hun toekomstige relatie.

Op 13 november 2018 bereikten de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK) een akkoord over Brexit. De Britse regering en de 27 EU-landen hebben ingestemd met dit akkoord. Helaas heeft het Britse parlement op 15 januari het akkoord afgewezen. Er is echter nog geen sprake van een ‘no-deal’ situatie, waarin er helemaal geen akkoord over Brexit zou zijn. De Britse regering heeft 21 dagen, tot donderdag 7 februari, de tijd om aan te geven hoe zij tot een oplossing wil komen. In de tussentijd is het belangrijk dat de overheid, bedrijven en burgers zich blijven voorbereiden op alle scenario’s, inclusief de mogelijkheid van ‘no-deal’.

Wat verandert er voor u als ondernemer? 
Levert u als ondernemer fysieke goederen (eindproducten, maar ook halffabricaten, grondstoffen, ingrediënten, onderdelen, etc.) aan klanten in het Verenigd Koninkrijk (VK)? Na Brexit verandert het één en ander, ook wanneer u goederen levert via een tussenpersoon heeft Brexit invloed op het leveringsproces. Bij het zakendoen met het VK heeft u dan exportdocumenten nodig. Ook verandert de aangifte van BTW. Lees hierover meer op het Brexitloket van de Rijksoverheid. 

Hoe behoud ik mijn marktaandeel?
‘Welke alternatieve markten zijn er voor mijn producten na Brexit? Moet ik de logistieke processen van mijn bedrijf aanpassen?’ Als u zakendoet met het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland) kan Brexit grote gevolgen hebben voor uw onderneming. Export Partner brengt graag samen met u de gevolgen van het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de EU in kaart en kijkt graag met u naar de kansen voor uw producten en diensten in de UK. Blijkt dat u gevolgen gaat ondervinden, dan kunt u een Brexit-voucher aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), waarmee u subsidie krijgt voor deskundig advies over alternatieve markten en de gevolgen van Brexit voor uw onderneming.

‘Concreet aan de slag’
Naast advies en begeleiding van bedrijven bij de gevolgen op het gebied van export inzake de brexit begeleidt Export Partner al 20 jaar organisaties met exportvraagstukken. Een start-up over de dienstverlening van Export Partner: ‘Export Partner heeft mij in het RVO-traject nieuwe inzichten gegeven en een concreet actieplan dat we dit jaar verder gaan uitrollen. De landenanalyse en de marktverkenning bieden ons inzicht in waar ons potentieel ligt. We hebben prioriteiten gesteld en gaan nu concreet aan de slag in twee landen met onze producten.’

Waar wacht u nog op?
Wilt u meer weten over uw exportkansen in de UK na het vallen van het besluit over de Brexit? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag verder met het realiseren van uw exportdoelstellingen.