2019 Internationale Trends

2019 Internationale trends

Wat gaat het helemaal worden in 2019? Wie heeft een glazen bol waarin het allemaal zichtbaar is? Wie het (zeker) weet, mag het zeggen. Wij zien in ieder geval internationaal een aantal belangrijke ontwikkelingen.

 • Plantaardig blijft groeien
  Vegetarische en veganistische producten worden steeds populairder en zullen ook in 2019 nog fors blijven groeien. Retailers zetten vol in op betaalbare, lekkere, gezondere en toegankelijke producten om vegetariërs en flexitariërs te kunnen bedienen. Plantaardig voedsel dat de textuur en smaak heeft van een ‘oorspronkelijk’ vleesproduct neemt steeds meer ruimte in in het schap. In de volwassen vegetarische segmenten zal Private Label steeds meer zijn opmars maken. Nog relatief nieuwe segmenten zijn vegan alternatieven op vis en kaas. The next big thing? Anticiperen op seizoen thematieken, bijvoorbeeld: met Kerst en Pasen uitgebreide gourmet pakketten, alternatieven op rollades en andere gevulde of Wellington achtige producten, etc., en in het BBQ seizoen uitgebreide gril (mix) pakketten. Big business in Nederland, Duitsland, de UK, etc..

 

 • Natuurlijke ingrediënten en gezondere keuzes
  Millennials zijn zich nog meer bewust van wat er in producten zit en ‘eisen’ 100% transparantie. Dit zorgt voor een groei in de vraag naar producten met een ‘all natural’ status. Denk aan schoonmaakmiddelen op natuurlijke basis. Huidverzorgingsproducten die je ‘theoretisch’ zou kunnen eten. Deze behoefte aan natuurlijke, niet schadelijke, grondstoffen zet menig traditionele branches onder druk. Naast natuurlijke ingrediënten zien we ook meer en meer focus op gezonde alternatieven op producten waar we o zo dol op zijn. We willen allemaal ijs eten, maar graag met minder vet. We zijn dol op pizza, maar liever met minder calorieën en meer groenten. Geen feest zonder gebak, maar dan bij voorkeur een stuk die minder stijf staat van de suiker. Een lekker gin tonic maar dan zonder alcohol en die precies hetzelfde smaakt. Of, wat kies je, een pakje verse vleeswaren met of zonder claim dat het 100% antibiotica vrij is (gebeurd al in Duitsland)? Ik zou het wel weten als ik de keuze had maar (nu) nog niemand die hier communicatief op inspeelt.

 

 • Footprint van producten
  Eerlijke voeding, gezonde voeding en dan het liefst duurzaam geproduceerd. Naast de claim voor natuurlijke ingrediënten letten mensen steeds vaker op de wijze waarop het product gemaakt is: waar komt het vandaan? Is het biologisch en/of duurzaam geproduceerd? Zo komen er apps die precies laten zien wat de ingrediënten zijn en waar ze vandaan komen, of het is bewerkt en hoe en wie het heeft gemaakt. Er komt daardoor ook meer transparantie over prijzen, vergoedingen en bedrijfsprestaties, op eerlijke handel en de impact op het milieu. Zo vereist Aldi voor bijvoorbeeld vis producten dat er op de verpakking een website link staat waarin de consument informatie kan vinden waar en op welke wijze de vis wordt gevangen en verwerkt. Daarnaast zijn er landen en retailers die sancties opleggen tegen loze verpakkingsruimte of ‘eisen’ dat er minder en ander verpakkingsmateriaal wordt gebruikt. Hier liggen ook kansen, met name in minder verpakking, makkelijker te (afval)scheiden verpakking en biologisch afbreekbare verpakking! Ja, deze verpakkingen zijn doorgaans duurder, dus zorg dan ook dat niet alleen de retailer maar ook juist de consument hier weet van heeft. Er zijn nog maar weinig fabrikanten/merken die ‘neutrale’ verpakking als (een van de) eerste claimen. Kortom, goed voor het milieu, goed voor je imago dus grijp je kans!

 

 • Slimme verpakkingen voor langere houdbaarheid en minder ‘waste’

  Het aantal merken dat de overstap maakt naar verpakkingen met het milieu in het achterhoofd en/of het tegengaan van voedselderving, groeit nog steeds in een versneld tempo. In de voedingsdistributie biedt verpakking zowel een uitdaging als een kans. De verpakking voor eenmalig gebruik is zo diep geworteld in de logistiek dat het lastig kan zijn om alternatieven te vinden die dezelfde voordelen bieden, zoals gemak en versheid. In 2019 wordt een groei verwacht in hergebruik, waarbij productieafdelingen ‘BYOVB’ gaan: breng uw eigen plantaardige zak. Daarnaast worden de, traditioneel voor éénmalig gebruik verpakking, nu voor meerdere doeleinden ingezet. Denk aan multifunctionele en composteerbare voedselverpakkingen van bijenwas of zeewier als alternatief of de plastic six-pack ringen. Daarnaast is voedselderving meer en meer een doorn in het oog van retailers (financieel) en consumenten (onverantwoord). We bestellen onze boodschappen meer en meer online en kunnen daardoor niet zelf even handig net dat ene product uit het schap pakken met nog de langste THT. Hierdoor verschuift de derving vaak van de winkel naar thuis. Het zou toch zeer prettig zijn als de producten uit de weekboodschappen ook daadwerkelijk, door verpakkingstechnologie (niet door kunstmatige conserveringsmiddelen), een houdbaarheid hebben van een week in plaats van 2 of 3 dagen. Of, wat dacht je van de winkel dervingsreductie als producten als gebak of BBQ pakketten door de verpakking een houdbaarheid hebben waarmee 2 weekenden worden gehaald? Retailers in binnen- en buitenland zijn zoekende naar slimme oplossingen en mogelijkheden hierin. Ze zijn echter geen producent en hebben daarom ook onvoldoende zicht op de mogelijkheden. Kortom, laat zien wat hierin kan en help de inkoper/categorie manager van je klant sier maken dat hij zijn duurzaamheidsdoelstellingen wel voor elkaar heeft (door jou!).

 

 • Onderscheidend vermogen
  In de meeste landen groeit de dominantie van de top 3 retailers nog steeds. De grote worden alsmaar groter en slokken de kleintjes op. Dit maakt dat het aantal retail-smaken voor de consument afneemt en het meer en meer een eenheidsworst wordt. De grote retailers zijn dan ook meer en meer op zoek naar aanbod waarmee ze zich toch (tijdelijk) kunnen onderscheiden en traffic naar hun winkel kunnen afsnoepen van hun concurrent. We zien dan ook dat grotere retailers exclusiviteit claimen bij nieuwe, opkomende producten om zo hun onderscheidend vermogen te borgen. Pushen de retailers op exclusiviteit dan is er een duidelijk koop-signaal om de deal te sluiten. Gooi je het zelf als wapen in de strijd, zorg dan in ruil voor voldoende distributiegraad (retail) of volume/inspanningsverplichting (distributeurs). Echter, wees je ten alle tijden bewust met wie je deze afspraak maakt en weeg zorgvuldig af of het de potentie van de betreffende klant ook daadwerkelijk (tijdelijk) waard is.

 

Ook bezig met de trends die komend jaar spelen, benieuwd hoe dit aan te pakken en wat – waar en bij wie actueel is? Neem dan vandaag nog contact met ons op.