Export
Insights

Exposeren op de Beurs: een Goede Voorbereiding is het Halve Resultaat!

 

De PLMA staat weer voor de deur en voor een aantal van onze klanten zijn we weer druk in de weer om met inkopende partijen contacten te leggen en ze uit te nodigen op de stand.

In een ideale wereld weten alle inkopers jouw stand te vinden. Maar helaas…dit gaat in de praktijk niet op. Met name op grote shows zoals de Sial en Anuga is het makkelijk om te verdwalen tussen al het stand-geweld. Een goede voorbereiding is dan ook het halve werk. We hebben bij ExportPartner al veel ervaring hiermee opgedaan. Daarom een paar tips om de voorbereiding van beurs en de beurs zelf tot een succes te maken:

  1. Laat bedrijven weten waar je staat: Sommige bedrijven zijn zo druk bezig met de logistiek rondom een beurs dat ze vergeten om klanten uit te nodigen. Laat ruim van te voren (6-8 weken) weten waar de bedrijven je kunnen vinden op shows. Dit kan zo simpel zijn als het toevoegen van je locatie in je digitale email handtekening en dit ook te vermelden op je website. En dit is natuurlijk een unieke mogelijkheid om je potentiele klanten uit te nodigen en van te voren te benaderen om een meeting vast te leggen. Veel mensen die de show bezoeken hebben een behoorlijk strakke agenda en weinig tijd om eens rustig rond te lopen.
  2. Wees benaderbaar: Zorg voor een open stand die uitnodigt tot een bezoek. Er zijn bedrijven die de hele stand dichtgooien als een soort fort waarvan het lijkt alsof alleen de VIPs er mogen komen. Bij een open stand is die barrière dan alvast weggehaald. Een aantal van onze klanten doen live cooking op de stand wat altijd aandacht en dus ook publiek trekt.
  3. Wees aanspreekbaar: Ik ben op een aantal stands geweest waar het personeel liever wegloopt dan je helpt. Of waar het zo druk is dat niemand tijd voor je heeft. Zorg dat er altijd minstens 1 persoon vrij is om mensen te ontvangen met een drankje of een hapje. Een goede eerste indruk gaat lang mee.
  4. Zorg voor een herinnering: Het is zonde als mensen weglopen van je stand en je de volgende dag niet meer weten te herinneren. Een kleinigheidje meegeven kan dan ook erg helpen om op het vizier te blijven staan. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een receptenboekje zijn of het meegeven van een sample doos. Een enkele klant heeft wel eens een prijsvraag uitgeschreven waar bezoekers aan mee konden doen.
  5. Wees internationaal: Zorg dat je informatie beschikbaar hebt in meerdere talen dan alleen bijvoorbeeld Engels. Je internationale bezoekers vinden het maar wat prettig als je al kunt laten zien dat je een stap verder bent met informatie in bijvoorbeeld Duits, Frans, Spaans.

Dit zijn enkele essentials ter voorbereiding van jouw beursexpositie. Samen met een effectieve opvolging van gemaakte contacten, waarover we het in een eerdere editie van deze nieuwsbrief al gehad hebben, kan dit het resultaat van uw beursactiviteiten een flinke duw in de rug geven.

Patrick Braster
CCO Export Partner